Zadelpijn
Zadelpijn is een veelvoorkomend probleem bij wielrenners. Het kan je motivatie om te gaan fietsen flink verpesten en het kan er zelfs voor zorgen dat je je fiets voor langere tijd niet gebruikt. Het komt voor bij iedereen. Mannen en vrouwen, recreatief en professioneel. Zeker recreatieve fietsers hebben nog vaak het idee dat lang zitten op een zadel nou eenmaal niet fijn is, dat hoort er bij. Als je lekker wil zitten dan moet je maar in een luie stoel gaan zitten. Niets is minder waar. Zadelpijn is niet nodig. Als we verder inzoomen op zadelpijn dan zijn er grofweg 2 types te onderscheiden. Zadelpijn als gevolg van drukplekken, en zadelpijn als gevolg van wrijving. In beide gevallen spelen onze zitbotjes een belangrijke rol. Dat is namelijk de enige structuur in het zitvlak die in staat is om veel druk te ontvangen. Veel druk in andere gebieden zorgt vrijwel altijd voor ongemak. Dit kan zich uiten in pijn, of in gevoelloosheid. Daarnaast kan wrijving ook een rol spelen. Dat gebeurt als je veel beweegt op je zadel en dat kan weer verschillende oorzaken hebben.
Er zijn 3 belangrijke oorzakelijke factoren aan te wijzen bij zadelpijn.
- De positie van de renner op de fiets.
- Het zadel.
- Kleding.
- De positie van de renner op de fiets. Heel vaak zien we dat dit hier het probleem ligt. Zadelpijn komt voort uit teveel druk op bepaalde gebieden in het zitvlak, of teveel beweging op het zadel zodat er wrijving kan ontstaan. In een uitgebreide bikefitting kunnen we analyseren waar de pijn door veroorzaakt wordt. Ligt het zwaartepunt van de renner teveel naar voren waardoor de hij of zij teveel druk aan de voorkant krijgt, of komt dit door de afstand tussen zadel en stuur? Is er onvoldoende mobiliteit in het heupgewricht waardoor het bekken omhoog wordt geduwd in een te diepe positie? Staan de schoenplaatjes wel goed? Of kan een beenlengteverschil invloed hebben? Het kan allemaal leiden tot vervelende drukplekken, en doof gevoel in de geslachtsdelen of wrijvingsklachten zoals wondjes of ontstoken haarzakjes. Zadelpijn als gevolg van fietsafstelling kan complex zijn. Met een goed lichamelijk onderzoek en uitgebreide analyse inclusief zadeldrukmeting zijn we in staat om de fietspositie heel nauwkeurig te optimaliseren. Vaak is dat genoeg om de klachten te verhelpen.
- Als we kijken naar het zadel, dan is zadelbreedte een belangrijk thema. De zitbotjes zijn de botten in het bekken die het gewicht dragen wanneer iemand zit. Bij het fietsen rust het grootste deel van het lichaamsgewicht op deze zitbotjes. Daarom is het essentieel dat het zadel van de fiets voldoende ondersteuning biedt aan deze botstructuur. Wanneer het zadel te smal is ten opzichte van de breedte van de zitbotjes, kan dit leiden tot drukpunten en ongemak tijdens het fietsen. Het lichaamsgewicht valt dan niet meer volledig op de zitbotjes, maar op de centrale structuren rond het perineum. Teveel druk in dat gebied kan resulteren in zadelpijn of gevoelloosheid in het perineale gebied. Aan de andere kant, als het zadel te breed is, kan dit wrijving veroorzaken tussen de binnenkant van de dijen en het zadel, wat ook ongemak kan veroorzaken. De afstand tussen de zitbotjes is geen vast gegeven. Die is verschillend per houding. Als je dieper zit (bekkenkanteling) dan is de afstand kleiner dan wanneer je minder diep zit, en als je in die houding gaat bewegen dan verandert de afstand weer. Veel meetmethodes van de zitbotbreedte gaan uit van de statische positie op speciale stoelen, kussens of karton. Het nauwkeurigste middel om te bepalen of de druk tijdens het fietsen op de goede structuren aan komt, is een zadeldrukmeting.
- Kleding. En dan hebben we het natuurlijk over de fietsbroek. Die moet goed zijn, maar belangrijker nog; daar mag geen ondergoed onder. Ondergoed onder je fietsbroek zorgt gegarandeerd voor wrijvingsklachten. Bovendien moet je broek goed passend zijn, en de zeem van voldoende kwaliteit. Voor goed advies over de fietsbroek, kun je het beste naar een ervaren fietsspecialist gaan.